Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ostravský gigant na jedničku s hvězdičkou: 4 medaile, 7 osobáků a 12 umístění do osmičky.

O uplynulém víkendu 18.-19.2.2017, který jsme strávili v Ostravě na halovém Mistrovství ČR dorostenců a juniorů, se dařilo naší skupině senzačně. Sice to mnohdy byly opravdu velké nervy (mnohdy větší pro trenéra než pro závodníky laugh), ale stálo to za to. Kluci dokonale zúročili dřinu, kterou vložili do tréninků! Jste jedničky!

ostrava17.jpg

A nyní jméno po jménu.

Suverénní Štěpán.

Jednoznačně největší ambice před šampionátem odvážel směrem do Ostravy Štěpán Hampl. Již v rozbězích na 60 m nenechal nikoho na pochybách, že je letošním favoritem soutěže. To také potvrdil ve finále, kde zaběhl 6,83 s a bral tak zlatou medaili a titul Mistra ČR. Druhý den v neděli nastoupil Štěpán také k závodu na 200 m. Zde roli favorita neměl a do soutěže vstupoval až s 5. nejlepším časem. To ale hned v rozběhu změnil, když zaběhl časem 22,09 s průběžnou třetí příčku. Ve finále již ale naplno předvedl svoje schopnosti. Sice "utrpěl" porážku od Jiřího Poláka, jemuž se v tomto závodě povedlo zdolat národní rekord, ale stříbrná medaile za vynikající čas 21,76 s jen 4 setinky od venkovního osobáku, to je hodně dobrý počin.

20170218_115110.jpg

Boumič zaskočil soupeře.

Pro Honzu Boumu, kterému se v letošní sezóně hodně zvedla výkonnost, bylo cílem si z toho MČR odvézt finálovou účast. Nebyl to ale lehký úkol, neboť borců, kteří se ve startovní listině  těsnali poblíž Honzova osobáku byl plný tucet. Honza ale prokázal, že je vyrovnaným závodníkem a s nelehkým úkolem si dovedl dobře poradit, když ze svého rozběhu postoupil druhým přímo postupujícím místem. Navíc v čase nového osobáku 8,26 s. Finálový závod mohl přinést velká překvapení, jak to u překážek bývá. Tentokrát se smůla přilepila bohužel na nás, když při náběhu na první překážku Honzův soupeř ve vedlejší dráze rukou narazil do našeho závodníka. Z této kolize dokázal Honza zaběhnout ještě celkem solidních 8,48 s. To ale stačilo pouze na celkové 7. místo. Jsem ale jednoznačně spokojený. Osobák, finále....splněno!

20170218_104303.jpg

Kupkysův sobotní skokanský double.

Lukáš Kupka startoval na tomto mistrovství ve dvou disciplínách. Obě dvě absolvoval v sobotním programu. Hned ráno nastoupil ke skoku dalekému. Zde zdolal 605 cm a obsadil 18. příčku. Asi by nám slušel lepší výkon obzvláště, když se Lukymu na předchozích závodech úspěšně dařilo atakovat mety o 30 cm vzdálenější. Bohužel se na tomto výkonu nejspíše podepsala "chřipajzna", která trápila v uplynulém období celou naši skupinu. Jako poslední technická disciplína byl v sobotu trojskok, kde se Lukáš také představil. Umístění i výkon v této disciplíně byl jednoznačně sympatičtější, a tak si z Ostravy odvezl Kupkys 12. příčku a 12,48 m.

20170218_094726.jpg

Márův osobák setinu od bran finále.

Marek Řehák nastupoval do soutěže sprinterů dorostenců spíše tak na "ochutnávku", jelikož je prvním rokem v dorostenecké kategorii. Myslet na postup do finále bylo před závodem až příliš ambiciózní. To se ale hodně rychle změnilo, když se Markovi podařilo zaběhnout v rozběhu 7,23 s, což je jeho nový osobák. Od té chvíle jsem netrpělivě vyhlížel výsledky dalších rozběhů ,jestli se někomu ze soupeřů podaří našeho Máru předběhnout. To se nakonec opravdu jednomu borci povedlo o pouhou jednu setinu, a tudíž Marek skončil na prvním nepostupovém místě tedy na 9. To je ale prosím pěkně naprosto neočekávaný výsledek. Takže moc smekám! V neděli se Marek představil ještě v rozbězích na 200 m. Zde předvedl 23,31 s desetinu za osobákem a obsadil celkovou 14. příčku.

20170219_104213_002.jpg

Standa si připravil stříbrné překvápko.

To, co předvedl Standa Jíra na tomto šampionátu, mě absolutně položilo na znak. Věděl jsem, že má Standa formu. Vše tomu nasvědčovalo a podle výsledků posledních závodů jsme měli zacíleno na umístění do 5. místa. Když ale v rozběhu zaběhl novým osobním rekordem 7,01 s  druhý nejrychlejší čas ze všech dorostenců, hodně jsem jásal. To ale nebylo vše. O dvě hodiny později se běželo finále a Standovi se dařilo ještě lépe. Poprvé v životě zaběhl pod 7 vteřin a časem 6,99 s šokoval soupeře, mě a taky sám sebe. Navíc to znamenalo senzační stříbrnou placku. První v jeho kariéře. V neděli na startu dvoustovky si Standa nenechal zajít chuť po sobotních úspěších a vytvořil další osobák časem 22,68 s. S ním bezpečně postoupil do finálového závodu, v němž již osobák nestlačil (22,97 s). Ale celkové 4. místo bylo i v tomto případě velkým překvapením.

20170218_113454.jpg

Dva osobáky a dvě "brambory" pro Bobina.

Robin Martinek se kvalifikoval do soutěží ve skoku do dálky a v trojskoku dorostenců. V sobotním programu absolvoval dálku, kde se mu povedlo zdolat nový osobáček 653 cm. Tímto výkonem obsadil 4. pozici. Byli jsme naprosto spokojení, i když na malinkou chvíli bylo Robinovi líto, že je to těsně pod stupni vítězů. V neděli probíhal trojskok, kde Robin opět sahal po medaili. Opět další osobák 12,89 m. Skoky, které ale "Bobin" předvedl s přešlapem byly mnohem dále, a tak výsledné 4. místo mrzelo tentokrát asi více mě. Jednoznačně je ale vidět, že v Robinovi dřímá obrovský potenciál. Celkově zde předvedl hodně vyzrálé výkony.

20170219_114036.jpg

Bojovný Tadeáš.

"Teddy" Krakuvčík se na MČR nominoval mezi 24 nejlepších dorosteneckých čtvrtkařů. V sobotních rozbězích na 400 m měl v prvním rozběhu velmi těžkou pozici. Po boku favorita soutěže a pozdějšího vítěze této disciplíny absolvoval svůj závod v 1. rozběhu. Velmi dobře se Tadeášovi povedlo závod rozběhnout s mezičasem kolem 24 vteřin na dvoustovce a kousek za svým soupeřem bojoval hodně srdečně až cca do 270 m o postupovou pozici. Konečný čas 52,25 s znamenal ale v součtu všech rozběhů 8. příčku, přičemž do finále se cesta otevřela pouze pro 6 nejrychlejších běžců. Nicméně pro Teddyho, který je dorostencem teprve prvním rokem, je tento výsledek jednoznačně velkým úspěchem.

20170218_163249_015.jpg

Pepa věštec.

Pepa Bernat se v trojskokanském sektoru juniorské soutěže neztratil. Před soutěží si dal za cíl skočit v tomto závodě osobák a konkrétně zmínil 13,35 m. Hned v prvním pokusu dolétl na metu 13,36 m. V tu chvíli mi málem úžasem vypadl foťák z ruky. Věštecké schopnosti, kterými oplývá Pepa, bych dokázal uplatnit i mimo atletiku devil. Tento výkon samozřejmě znamenal nový osobák a ještě dalšími dvě pokusy nad 13 m by jej v tento den mohl změnit. Tak kvalitní sérii tentokrát Pepa předvedl. V soutěži obsadil Pepa 6. příčku a myslím, že odjížděl z Ostravy hodně moc spokojený.

20170218_171537.jpg

Šancík se vrací....

V neděli ráno odstartovala hned v 9:30 h výškařská soutěž dorostenců. Jedním z dvou svěřenců byl Štěpán Šanc. Za poslední půlrok jsme krapet bojovali s technikou. Sice ještě není vyhráno, ale dnešní závod byl vlaštovkou. I Šancíkovi se skákání líbilo a cítil se v něm dobře. Třetího pokusu na 190 cm bylo velmi škoda, protože byl celkem vysoký i technicky zvládnutý. Nakonec ale laťka spadla a zapsaných 188 cm znamenalo v dnešní mistrovské soutěži 5. místo. Důležité ale je, že Štěpán zjevně našel novou chuť a motivaci.

Prokletá zima Tomáše "Pučka".

Druhým dorosteneckým výškařem, který nastoupil k dnešnímu závodu byl Tomáš Puczek. Rozhodčí i cizí trenéři mu s oblibou říkají "Puček", na což si Tomáš již zvykl. Do Ostravy odjížděl Tomáš s 6 absolvovanými tréninky za leden a únor dohromady. Na vině byla série viróz a angíny. Z toho se prostě špatně skáče. Nakonec se Tomášovi podařilo zdolat 182 cm, v dané chvíli asi opravdu maximum, které šlo vykřesat. V porovnání celého startovního pole to znamenalo kvalitní 8. příčku. Po technické stránce hodnotím Tomášův výkon pozitivně. Nemám, co bych vytknul. Těším se na léto a jsem si jistý, že tam bude skákat hodně vysoko.

Stříbrná infarktová tečka dorostenecké štafety.

Na úplný závěr dvoudenního gigantu přišly na pořad štafety 4 x 200 m. Jako by kluci nevěděli, že mám za ty dva dny nervy "v kýblu", připravili si zcela výjimečný zážitek. Kvarteto Standa Jíra, Tadeáš Krakuvčík, Dominik Holub a Marek Řehák bojovalo od úplného startu o zlatou medaili. Mezičasy na jednotlivých úsecích dokonce napovídaly na rekord šampionátu. V posledním úseku, kde proti našemu Markovi běžel vítěz čtyřstovky ze Slavie Praha, to bylo drama jako ďas. Až do posledních 20 m nebylo rozhodnuto. Nakonec nás Slávisté předčili o pouhou 1 desetinu. I tak byl náš čas 1:31,31 tak kvalitní, že by znamenal nový český rekord, který však připadl Slávii. Druhé místo ale taky berem! wink Kluci, obrovsky smekám za předávky a za to, že jste se tak "vymáčkli".

Mezičasy: Jíra 22,7 s, Krakuvčík 23,0 s, Holub 22,9 s, Řehák 22,7 s.

20170219_145858.jpg