Jdi na obsah Jdi na menu
 


Na žákovském MČR jsme zaznamenali třikrát výtečné finálové umístění a nový "oddíláč" ve štafetě.

O uplynulém víkendu 2.-3.3.2019 hostila ostravská atletická hala letošní Mistrovství ČR žactva pod střechou. To letní pod otevřeným nebem budeme pořádat termínu dat u nás v Kolíně 20.-22.9.2019 a věřme, že se nám na něm povede minimálně stejně dobře jako nyní v Ostravě!

1kratochvil-vinduska.jpg

Do individuálních bojů v rámci proběhnuvšího MČR zasáhli dva borci z naší tréninkové skupiny, kteří zde absolvovali svoje úplně první starty ne mistrovství ČR jednotlivců. Jako první se v sobotních rozbězích na 60 m představil Vítek Vinduška. Ve svém rozběhu obsadil 3. příčku, ale slibný výkon 7,47 s jen kousek od jeho osobáku avizoval naději na postup do finálového závodu s malým "quéčkem", což je postup tzv. "na čas". To se nakonec opravdu povedlo a Vítka jsme tak mohli sledovat také v nabitém finále. Zde bohužel vedle "cukajícího se" kladenského rivala Vítek mírně na startu zaspal a manko již nedokázal dotáhnout. Nicméně ani takto ovlivněný  finálový výkon 7,56 s není žádnou ostudou a umístění ve finále na 8. místě pokládám za jednoznačně povedenou premiéru na MČR. Ještě dramatičtější průběh měli pro Vítka nedělní rozběhy na 150 m.  V první dráze si Víťa vedl velmi obstojně a více než touha po postupu do finále jsme doufali v nový osobák. Celou dobu se to rýsovalo velmi nadějně, ale v posledních metrech pražský konkurent ve druhé dráze zaznamenal hrozivě vypadající pád, při kterém se mu musel Vítek obrovským skokem vyhnout. V tu chvíli mi opravdu zatrnulo, protože scéna jako vytržená z dobré kovbojky, vypadala opravdu nebezpečně. Vítek musel být poté ošetřen lékařem, protože ho padající závodník dost nehezky rýpnul tretrou na koleni. Nakonec ale vše dobře dopadlo a Víťa se v dalším programu mohl věnovat naší štafetě na 4x200 metrů.

1vinduska.jpg

Druhým individuálním startem byly pro naši skupinu sobotní rozběhy žáků na 300 m, kde si velmi dobře vedl Šimon Kratochvíl, jenž sice ve svém rozběhu doběhl na třetím místě, ale čas 38,55 s (nový osobní rekord) nám dával veliké naděje. Postupový klíč v této disciplíně byl opravdu nekompromisní. Automaticky postupovali pouze vítězové každého rozběhu, které později doplnili další dva závodníci s malým "q". No a právě toto písmenko se po skončení posledního rozběhu rozsvítilo u našeho závodníka, který se tak mohl velmi radovat, protože postup do šestičlenného nedělního finále byl velkým snem! Finálový závod byl pro Šimona obrovskou zkouškou. V první dráze musel hned od začátku šlapat "do plných", ale nakonec se mu podařilo protnout cílovou pásku v čase 38,68 s a navíc na senzačním pátém místě, což byl v rámci individuálních disciplín největší úspěch celé kolínské výpravy na tomto MČR! 

1kratochvil.jpg

Posledním startem naší tréninkové skupiny byly chlapecké štafety na 4x200 m, které vzhledem k množství štafetových celků, jež se do soutěže přihlásily, byl zhruba o 20 minut posunut oproti původnímu časovému pořadu. Každopádně představení v prvním běhu, kam byla naše sestava nalosována, bylo dramatickou podívanou, kterou jsem prožíval od výstřelu až do posledních okamžiků. Pro tento závod jsem zvolil trochu jiné pořadí našich členů, než tomu bylo například na krajských přeborech. A důvod byl jednoznačný. Pro takto rychlý závod jsme potřebovali nepustit své soupeře jen tak "z dohledu", a proto startoval na prvním úseku Šimon Kratochvíl. Ten si vedl opravdu bravůrně a naše kvarteto si na první předávce předávalo kolík v těsném kontaktu s největšími soupeři. O důležitosti seběhanosti a citu mezi jednotlivými členy štafety vypovídá i fakt, že i když na úrovni individuálních výkonů si nejrychlejší štafeta z AC Tepo Kladno již na první předávce nedokázala předat kolík a ze souboje o medaile tak záhy vypadla. Zato naši borci v závodě pokračovali. Druhý úsek obstaral Jirka Synek, který tak vyfasoval nelehkou úlohu, kdy na seběhu neměl nikomu nic darovat zadarmo. A opět to byla při volbě toho správného štafetmana a jeho úseku trefa do černého, protože ač nejmladším členem našeho kádru, počínal si Jirka naprosto s přehledem a svoji roli sehrál na jedničku. V tu chvíli se náš tým pohyboval na úrovni souboje o třetí příčku. Na další předávce přebíral kolík do třetího úseku Štěpán Konvalina, který měl jasně definovaný úkol - nepustit nikoho ze soupeřů, kteří se pohybují za ním, před sebe. Nejenže to zvládl a v těžké zkoušce obstál, dokonce si vedl tak dobře, že předával kolík Vítku Vinduškovi v kontaktu v souboji o 2.-3.místo tohoto rozběhu. Štěpán měl dnes vynikající běžeckou formu a za tento výkon si vysloužil veeeelikou pochvalu. Poslední úsek patřil Vítku Vinduškovi, který měl ale asi nejtvrdší práci ze všech borců, protože ostatní celky obsadily tento úsek svými nejrychlejšími borci. Víťa tak po trati musel dvakrát odrážet nápor zejména závodníka z AC Moravské Slavie Brno, kterému sice na třetí poklus podlehl, ale Vítkův heroický výkon dotáhl naši sestavu k senzačnímu času 1:38,71. V součtu všech běhů to znamenalo nečekané 5. místo, ale zejména překonaný nový oddílový rekord, který doposud držela čtveřice sprinterů Čapek, Holub, Jíra a Kraus z roku 2015 v hodnotě 1:38,86 s. Nyní tedy tuto čtveřici, kde stejně tak jako v roce 2015 tak i u dnes nastupujících rekordmanů figurují tři členové z naší tréninkové skupiny, střídají kluci z dnešního závodu a patří jim veeeliká gratulace!

Mezičasy: Kratochvíl 24,4 s - Synek 25,1 s - Konvalina 24,9 s - Vinduška 24,2 s.

V celkové bilanci jsme si nevedli vůbec špatně. Při prvním startu na MČR si jak Vítek tak Šimon odvážejí z Ostravy finálové umístění stejně jako štafeta, která navrch k tomu přidala nový oddílový rekord.

1stafeta.jpg