Jdi na obsah Jdi na menu
 


Na šampionátu dospělých excelovali junioři, když zaostali pouhých 6 setin za národním rekordem na 4x100 m.

V sobotu 28.7.2018 vyrazila naše tréninková skupina do Kladna, kde se o tomto víkendu koná letošní vrchol domácí atletické sezóny - Mistrovství České republiky mužů a žen. Na Sletiště, jak se kladenskému stadionu říká, se vypravilo celkem 6 mých svěřenců.

v01_plakat_a5.jpg

Jako první zahájila v závodu žen na 400 m Kristýna Růžičková. Bohužel hned po startu mi bylo jasné, že něco není v pořádku, jelikož Týnka vyrazila zjevně pomalu. Po závodě jsme to spolu řešili a v horkém počasí, které MČR provázelo, postihly Kristýnu křeče a žaludeční obtíže v břiše. Výkon 71,29 s jistě není ozdobou, ale celková 15. příčka mezi dospěláky se také počítá.

5.jpg

Druhým čtvrtkařem byl Tadeáš Krakuvčík. V obrovsky nabité konkurenci, kde česká elita bojovala o nominace do reprezentační štafety na Mistrovství Evropy v Berlíně, se Teddymu nepovedlo zaútočit na osobák. Ačkoliv to na třístovce vypadalo hodně nadějně, jelikož se dobře držel se svým tahounem ze Slávie, který měl  podobnou výkonnost, nakonec v posledních 70 metrech výrazně došlo a cíloval v čase 52,64 s, což znamenalo solidní 13. místo.

4.jpg

V odpoledním bloku následovaly čtyři starty mých svěřenců na hladké stovce. Vše zahájila Janča Šafránková. Té se v jejím rozběhu výrazně povedl start a prvních 10 metrů, ale na 50 metrech udělala chybu, když se příliš narovnala. Po jarním zranění předvedla v tomto závodě 12,69 s, což si myslím, je dobrý výsledek, který v republikové konkurenci nejrychlejších žen znamenal suprové umístění na 12. pozici, což je pro prvním rokem dorostenku velmi dobré umístění. Nejvíce si ale považuji toho, že jsme si v ostrém závodě vyzkoušeli, že jarní zranění je již definitivně zažehnáno a můžeme se tak bez obav připravovat nadále.

6.jpg

Poté následovaly tři starty mužů. V každém z rozběhů jsem měl jedno želízko v ohni. Hned v prvém rozběhu zaklekl Štěpán Hampl, který bok po boku čerstvému českému rekordmanovi zdárně sekundoval a finišoval na druhém místě, čímž si zajistil přímý postup do finálového klání. Čas 10,61 s v mírném proťáčku -0,3 m/s mě potěšil a Štěpána také. Technicky se mi výkon v rozběhu velmi líbil.

7.jpg

Marek Řehák byl nalosován do rozběhu č. 2, v němž předvedl čas 11,25 s, za což mu v celkovém součtu patří 18. místo. Technicky se mi Márův běh líbil a zejména musím vyzdvihnout posledních 20 metrů, kde krásně dovedl "zatáhnout". Možná proto jsem z definitivního výsledku byl maličko zklamán, ale když si přiznáme, že v červenci toho Marek příliš nenatrénoval, potom musíme i s tímto výkonem být spokojeni.

8.jpg

V posledním tedy 3. rozběhu startoval Standa Jíra. Tomu štěstí nepřálo, jelikož po výkonu 10,83 s mu chyběly pouhé 3 setiny k postupu mezi finálovou osmičku. Nicméně výkon 1 desetinu za PB je pro mě příjemným faktem obzvláště s přihlédnutím na zatížení, kterým Standa v červenci prošel při Mistrovství světa juniorů. A celková 9. příčka na MČR mužů se taky počítá!

9.jpg

Zhruba dvě hodinky  po rozbězích následovalo finále mužské stovky. Bohužel vítr se na Kladně v tu dobu definitivně obrátil a dosti silně vál sprinterům do tváře. Škoda, že jsme v letošní sezóně ještě neabsolvovali ještě ani jeden závod, kde by podpora větru přesáhla + 1 m/s do zad. Už už by to Štěpa potřeboval jako sůl. Na Kladně ve finále větroměr naměřil -1,8 m/s a v tomto proťáku předvedl Hamplík 10,88 s. Oba jsme cítili shodně zklamání, protože jsme stejně cítili dobrou formu. Celkově to vyneslo Štěpánovi 6. místo na MČR mužů a každého finálového umístění je potřeba si vážit! Po závodě jsem si se Štěpánem ještě o samotě promluvil a moc mě potěšilo, že se na věc vlastně koukáme úplně stejně. Toho si vážím a je vidět, že s Hamplíka roste velký závodník!

image00032.jpg

Časový pořad letošních "mistráků" byl tak neskutečně natažený, že od prvních našich startů na 400 m v dopoledním bloku nás dělilo téměř 10 hodin, nežli jme se mohli předvést v poslední disciplíně závodě na 4x100 metrů. A nakonec to bylo představení se zlatou tečkou! Do tohoto závodu jsem vyslal kvarteto, které koncem června vyhrálo Mistrovství juniorů v čase 41,98 s, čímž kluci tehdy přepisovali oddílové rekordy mužů i juniorů. Pro kladenský závod jsme se hodně poctivě připravovali a jako jeden z motivů bylo i překonání národního rekordu juniorů.

1.jpg

Společná práce se nám opravdu vyplatila a dá se říci vyvážila zlatem. Sestava Marek Řehák, Dominik Holub, Stanislav Jíra a Štěpán Hampl v dramatické bitvě, v níž se jako největší rivalové ukázali soupeři se Slávie Praha, vytěžila senzační čas 41,43 s, čímž za vysněným národním rekordem zastala o pouhých 6 setin !!!

3.jpg

Vlastní oddílový rekord kluci přitom posunuli o rovnou půl vteřinu. To jsou fakta, která mě motivují k práci se štafetami a dokazují, jak důležitou úlohu seběhávací tréninky v tomto směru mají. Kluci mi to hned po závodě také jasně potvrdili, když se shodli, že se jim to běželo naprosto jistě. To také bylo na všech předávkách dobře vidět a jsem si 100 % jistý, že Slávisty jsme porazili právě díky kvalitním předávkám, jelikož naši soupeři finišovali na druhém místě v čase 41,55 s tedy pouze 0,12 vteřiny za námi. Borci, moc Vám gratuluju a věřím, že tento den je prvním krůčkem za národním rekordem!

2.jpg