Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mistrovství ČR žactva v hale 2010

9. 3. 2010

Po nepříliš vydařených halových šampionátech dospělých, juniorů a dorostu vzhlíželi kolínští atleti k uplynulému víkendu s největší nadějí. Na jablonecké střelnici si totiž dali dostaveníčko žáci a žákyně, kteří zde bojovali o poslední halové tituly. A tentokrát se příznivci atletů v modrobílém dočkali.

            Na šampionát byla na základě výkonnosti vybrána technickými delegáty šestice Kolíňáků. Jako první zaklekly do startovních bloků v běhu na 60 metrů dvě svěřenkyně Ivana Kargera – Martina Douděrová a Helena Jíranová. A obě dvě si s přehledem vybojovaly postup do meziběhů, když Douděrová svůj rozběh za 8,04 vyhrála a Jíranová vybojovala v dalším ze šesti rozběhů 2. místo za 8,06. V běhu na 1500 m se představila dvojice svěřenkyň Jany Šedinové Kamila Kleiberová a Kateřina Procházková, které obsadily 8. a 9. příčku (5:24,89 a 5:25,52). Stálou vysokou formu pak sprinterky potvrdily v mezibězích, když v časech 8,03 a 8,09 postoupily obě do osmičlenného finále. ObrazekMezitím se ale dočkal vynikajícího úspěchu mladý kolínský tyčkař David Seifert. Ten zahajoval svou soutěž až v okamžiku, kdy ostatní soupeři už skončili, a skvělým osobním rekordem 400 cm získal s náskokem neuvěřitelných 70 cm mistrovský titul a první letošní kolínskou zlatou medaili! A druhé medaile se pak zásluhou Martiny Douděrové dočkala kolínská atletika z finále nejkratšího sprintu. Byla bronzová za čas 8,04 a podtrhla ji 5. příčkou ještě Helena Jíranová (8,07)! Paradoxně tento úspěch znemožnil Martině Douděrové bojovat o další medaili ve skoku dalekém. Těsně před startem finále sprintu totiž přešlápla svůj první pokus a po medailovém doběhu se už s rozběhem srovnat nedokázala. Přešlápla i podruhé a třetí opatrný pokus 491 cm znamenal až 9. místo 4 centimetry od postupu do finále. Sobotní kolínskou účast završila Helena Jíranová v rozběhu na 300 m, který s přehledem vyhrála a nejlepším časem 42,05 postoupila do nedělního finále.Obrazek

            Neděli zahájila opět Helena Jíranová, která nastoupila i ke své třetí trati, běhu na 150 m. I tady si časem 19,78 vybojovala postup do na jablonecké dráze pouze čtyřčlenného finále. Na stejné trati vyzkoušel své rychlostní schopnosti i novopečený tyčkařský šampión David Seifert a v čase 18,55 postoupil do finále B. Méně se mu už dařilo ve skoku dalekém, kde mu výkon 545 cm nestačil na lepší než 9. místo. Nováčkovskou daň zaplatil při svém prvním velkém startu výškař Tomáš Minařík, který nezdolal základní výšku. Pak ale už přišla další velká kolínská radost. Helena Jíranová potvrdila ve finále „třístovky“ roli největší favoritky a časem 42,20 zvítězila s pětimetrovým náskokem a vybojovala tak druhou kolínskou zlatou! Už za půl hodiny ji čekalo další finále, tentokrát na 150 metrů. Tady však už enormní zátěž sedmi startů ve dvou půldnech nezvládla a doběhla čtvrtá za 20,62. Celé kolínské vystoupení pak zakončil ziskem 6. místa v B finále na 150 m za 18,78 David Seifert.

            Zisk dvou zlatých, jedné bronzové a čtyř finálových umístění tak podstatně vylepšil halovou bilanci kolínských atletů!

 

Náhledy fotografií ze složky Mistrovství ČR žactva v hale 2010