Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mistrovství ČR žactva na dráze 2010

12. 9. 2010

Skvělé představení předvedli mladí atleti Sokola Kolín – atletika na posledním letošním šampionátu na dráze – mistrovství ČR žáků a žákyň v Edenu na stadiónu pražské Slavie. Techničtí delegáti jich ke startu mezi 378 účastníků z 95 oddílů vybrali na základě výkonnosti celkem devět. A hned šest z nich se za krásného počasí vracelo do Kolína nejen s mistrovskou medailí, ale také s nominací do českého reprezentačního výběru na mezistátní utkání proti Slovensku, které se uskuteční už tuto sobotu v Hodoníně!

            Jako první v sobotním odpoledni zaklekla do startovních bloků při svém rozběhu na 100 m překážek Nikol Lumendová. Svůj rozběh dokázala s přehledem vyhrát, a jak se ukázalo po skončení rozběhů, do osmičlenného finále postupovala z 22 účastnic třetím nejlepším časem15,19 s! Mezitím se také rozběhla soutěž tyčkařů s halovým šampiónem Davidem Seifertem na startu. Jestliže v zimě David vyhrál s naprostou převahou, tentokrát ho čekal dramatický boj. Zahajoval svou soutěž sice až na výšce 350 cm, kdy pokračovali už jen tři soupeři, ale zdolal ji až na druhý pokus. Při zvyšování po pěti centimetrech následující dvě výšky vynechal a nastupoval na 365 cm v situaci, kdy byl průběžně až čtvrtý. Přes laťku se však přenesl napoprvé a dva ze soupeřů odpadli. Jablonecký Fischer ale pokračoval bez jediné opravy dále a vedl. Pak nastala taktická bitva, když oba střídavě vynechávali výšku, na které druhý z nich skákal. David Seifert zdolal i 375 cm, ale stále prohrával. Rozhodla až zdolaná výška 385 cm, na kterou už jablonecký tyčkař nestačil, a svěřenec trenéra Jaroslava Chyby tak získal první kolínskou zlatou medaili! V rozběhu na 60 metrů si výborně vedla Martina Douděrová, která postoupila z druhého místa v čase 8,18 s šestým časem do finále. Naopak vůbec se nevedlo v rozběhu na 800 m Kateřině Puncmannové, která časem 2:44,48 obsadila až 21. místo.

            A pak přišlo asi největší kolínské překvapení. Svěřenkyně trenéra Květoslava Paříka Nikol Lumendová nastoupila na start finále na 100 m překážek s odhodláním bojovat o svou první životní individuální medaili. Ale o tom, že prolétne cílem v čase 15,02 jako první a stane se mistryní České republiky, ani nesnila. Až takové štěstí ve finále běhu na 60 metrů neměla Martina Douděrová. I ona výrazně zlepšila svůj čas z rozběhu na 8,06 s, ale na čtvrté příčce jí na bronzovou medaili chybělo 5 setin. Jako další se poté představily běžkyně na 1500 metrů Kamila Kleiberová a Kateřina Procházková. Ve velmi rychlém a kvalitním závodě ani výrazný osobní rekord 5:14,50 nestačil Kamile Kleiberové na lepší než 10. místo, Kateřina Procházková pak v čase 5:36,17 doběhla šestnáctá. Předposledním kolínským sobotním vystoupením byl start Heleny Jiranové v rozběhu na 300 m. Největší favoritka závodu si v pohodě pohlídala první postupové místo do nedělního finále časem 42,70.

            To ale ještě nebyl konec sobotní medailové kolínské radosti. V poslední disciplíně, štafetovém běhu na 4x60 m, se ve druhém běhu představilo kvarteto svěřenkyň Ivana Kargera a Vlasty Šlezové Martina Douděrová, Lucie Šimonová, Michaela Žižková a Helena Jiranová. Svůj běh vyhrálo ve výborném čase 30,87 s, a protože rychlejší byla v běhu prvním jen štafeta pražské Slavie, převzaly všechny čtyři nejen stříbrné medaile, ale také nominační list k mezistátnímu utkání!

            V nedělním programu měly modrobílé barvy ještě pět želízek v ohni. Nejprve David Seifert v rozběhu na 150 metrů ukázal, že není jen výborný tyčkař, a postoupil časem 17,71 s do finálového běhu. Martině Douděrové se nepodařilo ani ve skoku dalekém dosáhnout na medaili, ale i 5. místo po výkonu 512 cm má vysokou kvalitu. Pak ale přišla disciplína, na kterou se kolínská výprava hodně těšila – finále běhu na 300 metrů. Svěřenkyně Ivana Kargera Helena Jiranová v něm potvrdila celoroční výtečnou formu a s bezpečným náskokem proběhla cílem v čase 40,83 s a stala se tak už třetí kolínskou mistryní republiky na tomto šampionátu!

            Zbylé tři starty přinesly kolínským barvám jen radost. Nejprve David Seifert dokázal ve finále běhu na 150 metrů vybojovat časem 17,79 s už svou druhou medaili, tentokrát bronzovou. V závěrečných bojích o štafetové medaile se představili naši chlapci i naše dívky. Zatímco chlapecká sestava dlouhé štafety 3 x 300 m ve složení Adam Bezucha, Jiří Kunt a Tomáš Minařík se umístila na 15. místě, zlatou tečku za skvělým vystoupením kolínských mladých atletů udělala dívčí štafeta na 3x300 m ve složení Martina Douděrová, Nikol Lumendová a Helena Jiranová. Právě Helena na posledním úseku dokázala přesvědčivě porazit finišmanku nýřanské štafety a cílovou čáru protnula v novém kolínském rekordu 2:08,04.

            Vynikající zisk čtyř zlatých medailí, jedné stříbrné a jedné bronzové medaile vynesly kolínský klub až na druhé místo medailového pořadí mezi všemi českými oddíly! Reprezentační dres si tento týden oblečou David Seifert, Helena Jiranová, Nikol Lumendová, Martina Douděrová, Lucie Šimonová a Michaela Žižková. Lepší výsledek v této věkové kategorii kolínští atleti ještě nikdy nepředvedli!