Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mistrovství ČR v atletice do 22 let

31. 8. 2010

Poslední prázdninový víkend patřil atletickému mistrovství ČR mužů a žen do 22 let, které proběhlo za proměnlivého počasí v Břeclavi. Představila se na něm i desítka vybraných kolínských atletů.

            Sobotní program zahájila disciplína, kde měly kolínské barvy největší šance na medaili – hod kladivem žen, ve kterém startovaly Kateřina Šafránková a Klára Tučková. Zatímco druhá jmenovaná předvedla solidních 40,29 m jen těsně za osobním maximem, což však na finálovou osmičku nestačilo a znamenalo 11. příčku, Kateřina Šafránková si hned prvním hodem 62,05 m řekla o medaili a usadila se na prvním místě. Z něj ji však sesadila ve třetí sérii osobním rekordem 63,24 m loňská mistryně Tereza Králová. Drama se pak odehrálo v posledním šestém kole pokusů. Nejprve kolínská kladivářka zmobilizovala všechny síly a novým rekordem šampionátu 64,79 m se znovu vrátila do čela. Její radost ale trvala jen minutu. Králová vynikajícím hodem posunula osobní maximum o dalších 2,5 metru a její hod světové úrovně 65,63 m znamenal pro kolínské barvy „jen“ stříbrnou medaili.

            Úspěšnost dalších kolínských startů se pak střídala jako počasí na obloze. Největším smolařem se stal Petr Peňáz. Z rozběhu na 110 m překážek hladce časem 15,18 s postoupil do finálového závodu, v něm však v dramatickém závěru, kdy útočil na výborné umístění, na poslední překážce zakopl a upadl. Kalich hořkosti pak dopil na posledním úseku štafety na 4x100 m, kdy „utekl“ svému spoluběžci a kvarteto Král, Baláček, Tůma, Peňáz tak do cíle nedoběhlo. Nedařilo se ani Adrianě Gembiczké. V trojskoku neměla měřený pokus a ve skoku vysokém jí zdolaných 155 cm zajistilo až 12. místo. V běhu na 400 m startoval Jiří Tůma. Ve svém rozběhu obsadil 5. místo za 51,33 s, což znamenalo celkové 17. místo. Stejná dvojice jako v ženském kladivu startovala i v hodu diskem. Kateřina Šafránková, které se vrací dřívější diskařská forma, pošilhávala i po medaili. Ta jí však po solidním výkonu 42,63 o metr unikla a obsadila tak 4. místo. Klára Tučková hodila 33,32 a to znamenalo 13. příčku. Ve výborném světle se v závěru sobotního pořadu představil trojskokan Lukáš Kopecký. Nejprve ze šestého místa postoupil do užšího finále a až do posledního skoku, kterým doletěl na 14,34 m, bojoval o medaili. Nakonec z toho byla však jen ta „bramborová“.

            V neděli se jako první představil v běhu na 200 m Miroslav Král, který časem 23,76 s obsadil 12. místo. Stejnou příčku vybojovala výkonem 33,55 m v oštěpařském sektoru i Adriana Gembiczká. Mezi úspěchy si pak Kolíňáci zapsali výsledky zbylých čtyř startů. O ten první se postarala znovu Kateřina Šafránková, tentokrát ve vrhu koulí. Ani tady jí ale štěstí příliš nepřálo. Ačkoli v nesmírně vyrovnané soutěži dělilo první šestici pouhých 51 cm, Kateřina vrhem dlouhým 13,58 m skončila pátá. Stejnou příčku vybojoval v soutěži oštěpařů Pavel Peňáz, který poslal 800 g těžké nářadí do vzdálenosti 64,02 a k medaili mu chyběly tři metry. Své účinkování pak modrobílí zakončili dvěma sedmými místy. To první vybojoval na trati 3000 m překážek Zdeněk Hejduk, který doběhl do cíle za 9:40,37. Tečku pak napsalo výborným finišem v cílové rovince posledního úseku štafety na 4x400 m kvarteto Miroslav Král, Zdeněk Baláček, Jaroslav Weihrauch a Jiří Tůma časem 3:28,12.

            I když kolínská atletika již zažila v jedenáctileté historii tohoto mistrovství úspěšnější šampionáty, zisk jedné stříbrné medaile, dvou čtvrtých, dvou pátých a dvou sedmých míst řadí ten letošní rozhodně mezi ty vydařené.