Jdi na obsah Jdi na menu
 


MČR žáků: fůra zkušeností a Pepovi finálové překážky s vyrovnaným oddílovým rekordem.

Sobota a neděle 3.-4.3.2018 patřila v ostravské atletické hale letošnímu halovému mistrovství ČR staršího žactva. Z naší skupina zasáhla do bojů čtveřice svěřenců.

1.jpg

Nejlépe si na tomto šampionátu vedl Pepa Šedivý. Ačkoliv to v rozběhu 60 m překážek "smrdělo" při náběhu na první překážku karambolem a krve by se v tu chvíle u mě nedořezal, dovedl z tohoto riskantního závodu vytěžit krásný nový osobák 8,53 s, který je současně vyrovnaným oddílovým rekordem v této kategorii. Navíc finišoval Pepa na druhém místě, kterým si zajistil postup do finálového souboje. V něm se mu opět povedlo předvést rychlý výkon a za svým časem z rozběhu zaostal o pouhou 1 setinu (8,54 s). Tento výkon mu vynesl celkovou 7. příčku z MČR, která je prozatím jeho největším úspěchem. Druhý den zaklekl Pepa ještě do bloků v rozbězích na 150 metrů a ani zde se mu nevedlo špatně, když zaběhl svůj druhý nejrychlejší čas na této distanci 18,22 s, za nějž bral celkovou 12. příčku. Moc gratuluju!

Nad překážkami jsem měl ještě Honzu Bráta, který nádherně zvládl první dvě překážky, ale na třetí bariéře zaváhal a to ho zpomalilo. Velká škoda. Honza vypadal hodně dobře připraven. Nicméně ani celková 18. příčka za čas 9,15 s není k zahození. Napříště budeme moci těžit z dosavadních zkušeností.

Ke dvěma individuálním startům nastoupil Tadeáš Zákora. V sobotu prošel rozběhovým sítem na 60 m, kde zaostal výkonem 7,55 s pouhých 6 setin za svým PB a od postupu do finále ho dělilo stejných 6 setin. Když ale zvážím výkony, které Tadeáš předvedl v posledních 14 dnech, tak je tento výkon rozhodně úspěchem.  Celkově vynesl Tadeášovi jeho výkon 13. příčku. A stejné umístění si vybojoval také v nedělním závodu na 150 m, kde zaběhl 18,24 s. Takže dvakrát třinácté místo....to nezní špatně. Ačkoliv Tadeáš nebyl aktuálně po svých závodech spokojen, snažil jsem se mu vysvětlit, že jsou to prozatím jeho největší úspěchy a doufám, že si to tak nakonec ve své hlavě odnesl.

Róza Znamínková dostala příležitost zakleknout do bloků na 60 metrů až opravdu na poslední chvíli. Technický delegát ji měl v "hledáčku" vybraných náhradnic, ale až v sobotu kolem 11. hodiny jsme se dozvěděli, že Róza bude zařazena na startovní listinu. V závodě poté předvedla 8,44 s, což je 45 setinky za osobákem a v součtu všech konkurentek to znamenalo 27. příčku.

1skupina.jpg

Nedělní závěr halového mistrovství patřil štafetám na 4 x 200 metrů. Děvčata, v jejíž sestavě nechyběla Róza Znamínková, byla z mého pohledu trochu "reozstřelená", protože každou z nich něco bolelo, tahalo atp. Škoda....této štafetě jsem věřil.  Nakonec zaběhly holky tyto mezičasy (Šlehubrová 27,1 s - Pavlíková 27,5 s, Rothanzlová 28,8 s - Znamínková 27,0 s) a celkový čas 1:50,82 by jim býval mohl vynést 11. příčku nebýt nešťastné diskvalifikace na třetím úseku. 

Kluci přípravě štafety věnovali dost sil. Ještě v sobotu večer po skončení hlavního programu, jsme si na chvíli vlezli na ovál a zkoušel předávky. Před tím ještě proběhl trénink v tunelu. Avšak kluci napodobili holky, když se u jejich výsledku po závodě objevilo DQ. Bylo to za přeběhnutí na první předávce. Honza Brát, který byl asi trochu vystresovaný, z toho, jak se s ním bavil před závodem rozhodčí, prostě situaci nezvládl a Pepovi, který mu předával, utekl. Nicméně moje hodnocení této štafety je jednoznačně pozitivní! A takto jsem to klukům ihned po doběhnutí také shrnul. Honzovi to bylo pochopitelně moc a moc líto. Naprosto chápu. Emoce ke sportu patří a kdyby jste je neměli, nebyla by to správná cesta. Kluci, udělali jste mi obrovskou radost, tím, že jste ke štafetě přistoupili opravdu zodpovědně. Na Vašich výkonech to bylo také znát. Jednotlivé mezičasy tomu odpovídají (Šedivý 24,4 s - Brát 25,3 s - Kratochvíl 25,3 s - Zákora 24,6 s). Celkový čas 1:39,46 je Vaším osobákem a kdyby nedošlo k oné diskvalifikace, znamenal by tento čas perfektní 6. příčku. Poklona! ...a na závěr...Stejně tak, jako když štafeta vyhraje medaili, radují se všichni členové, tak i když se něco nepovede musíte držet při sobě. Úspěch i chyba jde vždy za celým týmem!

1stafeta.jpg