Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lukáš Soukal veze bronz z Akademického Mistrovství ČR.

V úterý 5.9.2023 se v Olomouci v rámci letošních Českých akademických her uskutečnilo Akademické mistrovství ČR v atletice. Na něm jako noví studenti prvního ročníku Vyšší odborné školy České unie sportu bojovali také Lukáš Soukal a Jana Šafránková. "Akademičky", jak se tomuto mistrovství hovorově říká, byly velmi kvalitně obsazeny, takže šlo o celkem zajímavý závod. Olomouc navíc přivítala atlety hezkým a slunečným počasím. Na sprinterské rovince si však s výkony v závěru sezóny pohrával proměnlivý vítr.

 

Lukáš Soukal se na tento závod velmi těšil. Nakonec jsme zvolili pro jeho start jen jen jednu disciplínu a to 200 metrů. Konkurence, která se zde sešla, vytvořila velmi kvalitní prostředí. Od prvopočátku jsme měli ambice na zisk jedné z medailí a to se také nakonec podařilo. Lukyn si svůj závod rozběhl poněkud ospaleji než obvykle. Zřejmě se projevila únava a lehká zatuhlost po nedělním MČR družstev, na které navazoval jeden "hluchý" den a ve formátu ob den další kvalitní závod. 

1soukal2.jpg

Ale i za tuto zkušenost jsme ve finále celkem rádi, protože si Lukáš vyzkoušel, jak ho tělo dovede poslouchat v tomto netradičním rozložení závodních dnů. Každopádně po cca 40 metrech se Lukynovi podařilo hezky "vklouznout" do svého standardního uvolněného projevu, s nímž si při výběhu zatáčky začal své konkurenty stahovat. V cílové rovince nám opět foukal proťák, ale i tak si Lukáš dravě běžel pro jednu z medailí. Ve výkonu 21,80 s to nakonec byla ta bronzová, ale v kvalitní konkurenci je každá medaile cenná! Nutno navíc podotknout, že z atletů našeho oddílu, kteří na tomto MČR startovali v barvách svých vysokých škol, byl Lukáš jediný, kterému se povedlo získat cenný kov. I to samozřejmě hovoří o úrovni a vysokému standardu této soutěže.

1soukal.jpg

Rozhodně se nemáme za co stydět. Lukáš si po letošních peripetiích se svalovými zranění dokázal, že jsme byli na sezónu dobře připraveni a že zvládnul ustát nejen fyzicky ale hlavně i psychicky takto pro něj  dosud neznámé okolnosti atletické přípravy. Akademická medaile je tak sladkou tečkou a myslím i zadostiučiněním a rovněž i vzpruhou do další přípravy. Jsem rád, že mohu jako trenér stát za Lukášovými úspěchy a pomáhat mu ho doprovázet příjemnými ale i složitými situacemi.  O tom je atletika. A o to krásnější, když můžete spolupracovat s fajn lidmi! Lukyne, gratuluju!

1soukal-moravek.jpg

Druhou zástupkyní naší skupiny na tomto MČR byla Jana Šafránková, u níž stejně jako u všech jejích soupeřek bylo znát, že po nedělním MČR družstev v Hodoníně toho mají už celkem  "plné brýle".  Janča závodila na 100 metrů, kde v rozběhu do proťáku zaběhla 12,54 s a ve finále, která již vypustila, následně 12,59 s, za což brala 6. místo. Pro Janču je to rovněž velká zkušenost. Ani ona totiž nemá velké předchozí zkušenosti s formátem závodu neděle + úterý. Navíc v jejím případě se znovu ozvaly některé "bolístky", takže už vyhlížíme konec sezóny.

1safrankova.jpg

Co ale hodnotím velmi pozitivně je to, že Janču i přes to, že nezaběhla žádný velký čas, atletika prostě baví. Bylo to na ní vidět a jsem rád, že příležitost závodit na Akademickém MČR pro ni byla výzvou.

1soukal-safrankova.jpg