Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kluci z kutnohorského Ortena postupují na republikové finále Středoškolského poháru!

Ve středu 5.10.2022 se na kolínském stadionu uskutečnilo krajské finále Středoškolského atletického poháru, na němž se představila také pětice středoškoláků z naší tréninkové skupiny, kteří reprezentovali své školy a snažili se tak svým družstvům pomoci k co nejvyšším bodovým ziskům a tím zvýšit šance na vybojování postupových příček do republikového finále.

1gymplkh.jpg

Kolínský okres reprezentovali na tomto "kraji" studenti Střední odborné školy stavební z Kolína. Zde naši skupinu zastupovali Lukáš Soukal a Štěpán Veselý. Lukášovi se povedlo přiblížit na dostřel osobnímu rekordu na 60 m, když zaběhl kvalitní výkon 7,07 s, čímž potvrdil svoji letošní vynikající formu v závěru sezóny. Na závěr přidal body pro svůj tým také na 400 m, ale zde už bylo patrné, že si je vědom toho, že jako tým nemá již jeho škola ambice bojovat o některou z medailí.  Nakonec z toho byl 50,00 s, což je více než slušný tréninkový výkon, a atak jsem byl s celým Lukynovým vystoupením spokojen.

1soukal-kratochvil.jpg

Kolínskou "stavebku" reprezentoval také Štěpán Veselý, kterému se však příliš nepovedl start na šedesátce a po výborném představení na víkendovém MČR družstev žáků, kde si zaběhl osobák, to v Kolíně vyšlo na výkon 7,63 s. Z mého úhlu pohledu však nejde o nic podivného...dalo by se říci, že se dalo očekávat mírný pokles výkonnosti v tak rychlém sledu závodů za sebou. Ve soku do dálky, kde se Štěpán pokoušel přidat další bodíky pro svůj tým, to tentokráte nedopadlo příliš slavně, protože zapsal ze 4 pokusů 3 přešlapy a jediný měřený pokus "záchrany" byl na úrovni 519 cm, což je silně za jeho možnostmi. Zde si myslím, jsme doplatili na nezkušenost v rozběhovém dálkařském sektoru. Nicméně právě s tímto vědomím, že se nejedná o disciplínu, kterou bychom trénovali, je potřeba k hodnocení tohoto výkonu přistupovat.

1vesely.jpg

Velkou radost měli po ukončení krajského finále gymnazisté z Kutné Hory, kteří se radovali z celkového prvenství a tudíž i automatického postupu na republikové finále Středoškolského atletického poháru. Šimon Kratochvíl měl navíc den D, když si vylepšil osobák o 5 setin na 60 m (7,15 s). To už je velmi zajímavý čas i z pohledu nadcházející halové sezóny. Další důležité bodíky přihodil Šimon na 400 metrů, když jako jednička své školy zapsal výkon 51,24 s. 

1kratochvil.jpg

I Vítek Vinduška byl důležitou součástí Gymnázia Jiřího Ortena z Kutné Hory, když bodoval na 60 m (7,56 s) a ve skoku vysokém si díky úspěšnému skoku na úrovni 172 cm vytvořil nový osobní rekord. Navíc společně se Šimonem a dalšími atlety ze své školy zaběhli velmi kvalitní štafetu 4x200 m (1:33,46). 

1vinduska.jpg

Na účast v republikovém finále se může těšit také Jakub Svoboda, který bojoval za tým Gymnázia Jiřího z Poděbrad. A i když toto družstvo v neobvykle vyrovnané soutěži skončilo o pouhé 2 body za družstvem z Mladé Boleslavi na 3. příčce, nakonec i součet 8733 bodů, kteří poděbraďáci "poskládali", byl tak kvalitní, že si jím vybojovali právo startu na republikovém finále, které se uskuteční ve středu 12.10.2022 v Břeclavi. Kuba si v Kolíně zopakoval disciplíny z okresního kola a bodoval ve skoku vysokém, kde si zdolal osobní rekord na úrovni 168 cm, a na 400 m (55,38 s) a ve štafetě, která se umístila na celkovém 5. místě.

1svoboda.jpg