Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rozhovor s hvězdou IVM 2011

Ředitel mítinku IVM 2011 Antonín Morávek se zeptal největší hvězdy tohoto mezinárodního utkání juniorů jímž je Bartosz  KOWALCZYK na pár otázek. Polský běžec, který v letošním roce dosáhl na zatím největší medaili své kariéry, odpovídal při rozhovoru skromně a působil jako velký sympaťák.

bartosz-kowalczyk2.jpg

    Těšíte se do České republiky na International Visegrad Match of Athletes U20 (IVM)?

     

    Samozřejmě. Jedná se o skvělou příležitost seznámit se s dalšími účastníky této soutěže a vyzvat je k vzájemnému soupeření. Jsem velmi rád, že mám šanci na účast v této sportovní události.

     

    Polský tým na tomto setkání bude velmi dobrý. Ve svém týmu máte účastníky juniorského mistrovství Evropy v Tallinnu a světového mistrovství dorostenců v Lille. Jak vidíte svou šanci na získání vítězství v IVM?

    Jsem v dobré fyzické formě. Při nedávném Mistrovství Polska jsem získal stříbrnou medaili na 5000 m v kategorii seniorů. Jsem stále mladý závodník. Přesto začínám pomalu promlouvat do nejvyšší polské konkurence. Na IVM budu bojovat, abych ukázal, že jsem závodník s charakterem a věřím, že budu moci potvrdit svou dobrou výkonnost.

    Jako vicemistr Evropy a druhý junior v evropských tabulkách jste určitě hvězdou IVM. Myslíte si to také?

    Myslím, že mám mnoho významných konkurentů. Nepřemýšlím o sobě samém jako o hvězdě. Myslím, že mám před sebou ještě hodně těžké práce, abych si sám o sobě mohl myslet, že jsem hvězda

    Můžete nám říci, jak jste přišel k atletice?

    Sport vždycky byla moje vášeň. Je pravda, že jsem nebyl nejlepší sportovec. Ambice a touha zlepšit se mi ale dávaly možnost věřit, že jsem schopen dosáhnout čehokoli. Moje zkušenosti s atletikou začaly na střední škole. Pak to bylo rychlé. Sportovní soustředění, národní tým... Všechno snad jde správným směrem.

    Máte svůj sportovní idol?

    Craig Mottram je můj sportovní idol. Je mnoho skvělých běžců, ale vždycky obdivuji ty, které se odlišují od skupiny. Craig Mottram ukázal více než jednou, že je schopen silně a statečně konkurovat běřcům z Afriky.

    Jaký je váš největší sportovní úspěch?

    Můj největší úspěch je juniorský vicemistr Evropy v 5000 m z letošního roku. Jsem bojovník, specializující se zejména v závodění na dráze.

    Je pro Vás závod na IVM srdeční záležitostí, když budete soutěžit pod vlajkou národní výpravy?

    Jsem součástí týmu, budu se snažit podpořit naše družstvo. Pravda je taková, že atletika je individuální sport. Ovšem bez podpory týmu nebude nejspíše celkový výsledek dobrý.

    Už jste někdy v minulosti navštívili Českou republiku?

    Českou republiku jsem již navštívil během zimní přípravy ve sportovní hale v Jablonci nad Nisou. Náš národní tým zde často pořádá výcvikové tábory v přípravě na halovou sezonu.

    Co se vám nejvíce líbí na atletice?

    Mám rád atletiku, protože to není jen soupeření, ale i otázka vzájemného porozumění. Každý závodník na počátku neví, kolik těžké práce musí investovat k dosažení vytouženého výsledku. U soupeřů nejvíce uznávám, když dokáží respektovat ostatní závodníky.

     

    Máte cíl, kterého chcete dosáhnout ve své kariéře?


    Mým cílem je olympiáda. Společně s trenérem doufáme, že mohu začít již na nadcházejících Olympijských hrách v Londýně. Ale samozřejmě největší sen je vyhrát olympijskou medaili. Myslím, že světová atletika je mi na dosah. Když to nevyjde na Olympijských hrách v Londýně tak snad o čtyři roky později v Brazílii.