Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tři finále na European Kids Athletics Games

V sobotu 2.9.2023 jsme podnikli výpravu do Brna na 18. ročník European Kids Athletics Games. Cílem bylo využít rychlou brněnskou dráhu a pokusit se vylepšit si osobní rekordy na šedesátce. Nabitý zářijový program nám umožňoval o tomto víkendu kombinaci tohoto závodu pouze v sobotu, protože v neděli jsme měli povinnosti v rámci družstev žactva, které měly rozhodně přednost. Právě z tohoto důvodu jsme v Brně startovali pouze v sobotu na 60 metrů.

1finalisti1.jpg

Každopádně se nám ale záměr vydařil, protože z Brna jsme odvezli 2 nové osobní rekordy, 2 medaile a tři finálová umístění. První osobák zapsal Jindra Onufer, který zvládl trať poprvé pod 8 vteřin a to celkem hluboko, když cíloval v čase 7,92 s. Věřím, že se začínajícím školním rokem a tím pádem i stabilnějším možnostem dojíždět na tréninky se to bude ještě zlepšovat.

1onufer.jpg

Velmi kvalitní dva závody předvedl Štěpán Holeček, který v rozběhu předvedl 7,56 s. Trochu byl z toho zklamaný. Čas ale stačil na postup do B finále. Za mě je každý čas na této úrovni důležitý, protože ukazuje na stabilní formu. Štěpán se v rozběhu hůře vypořádal s podmínkami, když byl nalosován do 8. dráhy, z níž přes celkem hlučný hudební doprovod neslyšel dostatečně startérovi pokyny. Ale i to k soutěžím patří a dobře, že si takovými zkušenostmi prochází. Ve finále zaběhl Štěpán svůj druhý nejlepší výkon 7,39 s a i když to není překonání osobního rekordu, je to za mě jednoznačně úspěšný výkon, kterým se dva týdny před Mistrovstvím ČR rozhodně nabudí.

1holecek1.jpg

Mezi děvčaty ročníku 2008 startovala Aneta Bedrnová, která závod od závodu rovněž předvádí stabilní výkonnost. V rozběhu zaběhla Anet 7,92 s a v následném A finále vybojovala ve velmi vyrovnaném souboji po výkonu 7,89 s bronzovou medaili, o které rozhodovaly až tisíciny. Velmi výrazný posun vidím v technice, kde Anet už umí dobře zpracovat začátek trati a výběh z bloků s tahem vpřed. Myslím, že medaile je opravdu zasloužená a také má svou hodnotu, neboť na EKAGu startovalo jako obvykle mnoho výprav z různých zemí celé Evorpy. Konkurence tedy nabitá.

1bedrnova.jpg

Den D měla v brně Mia Plačková, která startovala o ročník pod Anetou. Během léta jsem pozoroval, že Mia chytá běžeckou formu a v posledních dvou týdnech to předváděla i na závodech. To, co se jí ale povedlo v Brně, jsem rozhodně nečekal. Na druhou stranu to ale podtrhuje náš záměr, proč jsme do Brna jeli a že se to nakonec opravdu vyplatilo! V rozběhu si Mia totiž doběhla pro šokující osobní rekord 7,93 s, kterému sama nemohla dlouhou chvíli uvěřit. Z technického úhlu pohledu to ale opravdu vypadalo tak dobře, jaký tomu ve výsledcích odpovídal čas. Miu tedy zhruba za dvě hodiny čekalo A finále, do nějž náhle vstupovala jako jedna z favoritek na medaili. Bylo na ní vidět, že e ve stresu, ale nakonec se s tím dokázala velmi dobře vypořádat, protože ve finále stlačila svůj osobní rekord ještě daleko hlouběji a 7,85 s.

1plackova1.jpg

Tím všechny rivalky totálně rozcupovala a vybojovala zlatou medaili. Je evidentní, že se Mie konečně podařilo technicky zpracovat výběh z bloků a nyní to předvedla i v závodě. Tímto výkonem si myslím, že si již definitivně vybojovala účastnické místo na blížícím se Mistrovství ČR, které se bude konat 16.-17.9.2023 v Břeclavi. Gratuluju!

1bedrnova-plackova.jpg

 

Náhledy fotografií ze složky EKAG 2023