Jdi na obsah Jdi na menu
 


Statistické ohlédnutí za zlatým úspěchem štafetmanů z MČR dospělých.

Počin, který předvedlo kvarteto Marek Řehák, Dominik Holub, Standa Jíra a Štěpán Hampl v sobotu při Mistrovství ČR mužů na Kladně výkonem 41,43 s, když zvítězilo v novém oddílovém rekordu mužů i juniorů a navíc zaostalo pouze 6 setin za národním rekordem juniorů, si zaslouží detailnější rozbor. S ohledem na to, že 3 (Řehák, Jíra, Hampl) ze 4 borců v této štafetě jsou mými svěřenci, mě tato práce baví o to více. Ale i Dominika Holuba už beru jako pevnou součást týmu, který se pod mým vedením připravuje ve štafetách již od mladších žáků.

3.jpg

 

67 let

Právě tolik let uplynulo od doby, kdy se naposledy člen našeho oddílu mužského pokolení stal Mistrem ČR v nejprestižnější kategorii dospělých (mužů). V roce 1951 se jím stal tyčkař Antonín Saxa a od té doby kolínská atletika předlouho čekala na další mistrovský mužský titul. Až právě nyní dokázala juniorská čtveřice zvrátit běh historie a po 67 let trvající odmlce si kluci vyběhli na Kladně zlaté mistrovské medaile a titul Mistr České republiky v kategorii mužů! To jen dokazuje, jaký obrovský úspěch jsme společně dokázali. Kluci, važte si toho!

 

2,62 s

Index komplexní techniky je standardně používaným ukazatelem, který poměrně jednoduchým způsobem ukazuje na technickou úroveň štafetových družstev. V našem případě jsme se dokázali v tomto ohledu nevídaně zlepšit od posledního závodu, jímž bylo MČR juniorů na pražské Dukle 23.6. tohoto roku. Zatímco v Praze náš index činil 1,80 s, což není kdovíjaká super úroveň, na kladenském stadiónu jsme zaznamenali 2,62 s. A to je již extra třída! Toto je jasným důkazem, že naše tréninky vedly správnou cestou ke kýženému cíli.

 

41,16 s?

I přesto ještě vidím reálné možnosti dalšího posunu ke stlačení celkového výkonu. Neboť rozdíl obou indexů činí 0,82 s (2,62 s Kladno - 1,80 s Praha) a rozdíl obou dosažených výkonů celé štafety v závodech činí 0,55 s (41,98 s Praha - 41,43 s Kladno). Z toho vyplývá, že se nám někde "po cestě" ztratilo 0,27 s. S takovým bonusem můžeme tedy reálně  pomýšlet na výkon 41,16 s. A to by samozřejmě byla obrovská bomba, neboť by to bylo splnění našeho cíle - překonání národního juniorského rekordu. Samozřejmě je nutné do těchto čísel zahrnout aktuální formu jednotlivých členů štafety a v tomto ohledu si myslím, že máme další možné rezervy. Nicméně  tohle je pouze statistika a druhým krokem je ji předvést v závodě. devil  A věřte mi, nebude to vůbec lehké....

  Praha MČR juniorů 23.6.2018 Kladno MČR mužů 28.7.2018 Rozdíl dosažených hodnot
Index komplexní techniky 1,80 s 2,62 s 0,82 s
Výkon 41,98 s 41,43 s 0,55 s
Absolutní rozdíl dosažených hodnot (tj. co ještě můžeme reálně "stlačit") 0,27 s

 

Pro zajímavost uvádím i rozbor jednotlivých úseků. Analýzu jsem provedl pouze z ručních časů, ale i tak nám může mnohé napovědět, co a jak udělat příště lépe.

jméno časy jednotlivých 100 m úseků (měřeno dle polohy kolíku na metě 20 m v předávacím území) časy měřené v momentu předávky (tj. kdo jak dlouho běžel) meta, na níž byla provedena předávka v 30 m předávacím území poznámka
Řehák 10,9 s 10,9 s  20 m (mezi Řehákem a Holubem) OK, splněn záměr
Holub 10,6 s 10,4 s 18 m (mezi Holubem a Jírou) OK, splněn záměr
Jíra 9,9 s 9,3 s 16 m (mezi Jírou a Hamplem) * Zde vidím největší možnosti pro zvýšení efektivity. Předávka moc brzo, proto Standa běžel časově nejkratší úsek 9,3 s a tím jsme nevyužili dostatečně jeho rychlostní vytrvalost. Potřebujeme předávku posunot alespoň  na metu 20-22 metrů.
Hampl   9,8 s 10,6 s  

* Splněn záměr a Štěpán měl nejrychlejší úsek 9,8 s, což je standardně používaný model ve skladbě štafetových týmů.